Bu yazımızda genellikle uykulu ve yorgun olduğumuz zamanlarda yaşadığımız bir olaydan bahsedeceğiz. Esneme!
Neden Esneriz?
Genel olarak düşündüğümüzde esneme; uykulu bir durum esnasında, yorgunluk durumunda, çok heyecanlandığımızda ya da stresliyken esniyoruz. Hapşırma olayında olduğu bu konuda da birçok araştırma yapılmasına rağmen kesin olarak bir sonuca ulaşılamamıştır. Ancak bazı teoriler ortaya atılmıştır. Gelin bu teorilere bir göz atalım.
- Daha fazla oksijen alma isteği
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre, esnerken daha fazla oksijen alırız ve vücuttaki karbondioksiti dışarı atarız. Kalabalık ve havasız bir ortamda daha fazla esneyen insan olmasının nedeni de budur. Çünkü kapalı bir alanda karbondioksit, açık ve ferah bir ortama göre daha fazladır.
- Yorgunluk,stres,uykusuzluk
Eski topraklara göre esneme; uykusu olan, yorgun olan ya da sıkıcı bir durum içerisinde bulunan insanlarda baş gösterir. Bu teorinin nedeni ise; bu olayları yaşayan insanların normale göre daha az nefes alıp vermesidir. Durum böyle olunca vücut gerekli oksijeni almak ister ve derin bir nefes almaya ihtiyaç duyulur.
ESNEME BEYNİN FANIDIR
Başlıkta da belirttiğimiz gibi esneme beyin için bir soğutucu görevi üstlenir. Tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi sistemin ısınmaması ve daha sağlıklı çalışabilmesi için soğutulması gerekir. Vücudumuzda ise bu işlevi esneme görür.