Adli Bilişim Nedir?
Adli Bilişim Nedir?
Adli Bilişim alanı nedir? Adli Bilişim uzmanı nasıl olunur?

Adli Bilişim Nedir?

 Adli Bilişim Nedir?

Adli bilişim nedir açıklayacak olursak adli bilişim siber suçlarla ilgili bilgilerin ve verilerin gerek olduğu zamanda ortaya çıkmasını sağlayan kurumdur. Adli bilişim elektronik aletlerdeki bilgi ve verileri yedekler ve belgeler. Elektronik cihazların hemen hepsinde çalışma yaparlar. Böylelikle siber suç ilanlarında işleri kolaylaştırırlar. Görevliler e-postadan, SMS ve çağrılara kadar her türlü elektronik ağa ulaşabilirler. Adli bilişim uzmanları öncelikle suçlununsa da hacker kişinin suçunu kanıtlayacak kadar bilgiye ulaşmak için  elektronik alet ve verileri analizleri sonucu bulurlar. Adli bilişim uzmanlarının bilgisayarları normal insanların kullandığı bilgisayarlardan farklıdır. Birçok işlevi olan bu bilgisayarlar farklı işlemciler sayesinde bir suç ispatı cihazına dönüşür.



Adli Bilişim İnceleme Süreci ve Yöntemler

Adli bilişim inceleme süreci ve yöntemler sırasıyla dört adımda incelenir. İlk olarak tanılama yapılması gerekiyor. Bu süreçte elektronik aletlere ulaşım sağlıyorlar. Bilgilerin saklı olduğu yerleri araştırıyorlar. Veriler herhangi bir elektronik alette olabileceği için her yere bakıyorlar. Bu araştırmalar oldukça detaylı yapılıyor. Daha sonra verileri bularak depoluyorlar. İkinci adım olarak incelemeye geçiyorlar. Soruşturma yürütüldüğü için bununla ilgili kanıt olabilecek ne varsa topluyorlar. Detaylı bir inceleme yapıyorlar. Daha    sonra elle tutulur bu bilgileri belgeliyorlar.

Üçüncü adım olarak analiz kısmına geçiyorlar. Adli bilişim uzmanları her parçayı ayrı ayrı inceliyorlar. Böylece gizli bilgiler varsa onlar da ortaya çıkıyor. Herhangi bir kanıt veya suç teşkil eden kısımlar ele alınıyor. Detaylı incelemesinden sonra mahkemede kullanılmak üzere belgelendirilme yapılıyor. Bu işlemler çok fazla uzun sürmüyor. Fakat eğer büyük bir suç teşkil eden bir olaylarsa detaylı inceleme yapılması için uzun bir süre gerekebiliyor. Dördüncü adım da rapor adımıdır. İnceleme adımı bittikten sonra bütün analizler raporlanıyor.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları