2022 Yılı İkramiyeleri
2022 Yılı İkramiyeleri
2022 yılı memur ikramiyeleri, 2022 yılı emekli maaşları, 2022 yılı devlet ikramiyeleri gibi çalışanları ilgilendiren ve bu konuda bilgi almak isteyenler için yüzlerce kaynak üzerinden araştırıp derledik. Lütfen yazının sonunda yorum yapmayı unutmayın.

2022 yılı memur ikramiyeleri, 2022 yılı emekli maaşları, 2022 yılı devlet ikramiyeleri

 

2022 Yılındaki Devlet İkramiyeleri

Emekli 2022 Zammı Ne Kadar Olacak?

Gerekli çalışma gün sayısını ve yaşını dolduran herkesin almaya hak kazandığı emekli maaşları bildiğiniz üzere her sene değişmektedir. Geçtiğimiz günlerde asgari ücrete yapılan ve Şubat 2022'den itibaren geçerli olacak bir zam haberi açıklanmıştı. Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı son çalışmalara göre ise emekli 2022 zammı da belli olacak. Neredeyse bitirmek üzere olduğumuz 2021 yılının Haziran ayı ile Aralık ayı arasındaki kalan sürede artan enflasyon oranına göre belirlenecek olan bu zammın tutarı 2022 yılında ve 3 Ocak tarihinde net bir şekilde belli olacak. Ancak o güne çok da fazla zaman kalmadığı için belli belirsiz bir rakam vermekten çekinmiyoruz. 

2022 Emekli Maaşları En Düşük

2022 emekli maaşları en düşük enflasyon oranı ile en yüksek enflasyon oranının değer dengeleri hesaplamaları ve merkez bankasının açıklayacağı 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek. Haziran 2021 ile Aralık 2021 tarihleri arasındaki enflasyon oranları ise aydan aya şu şekilde ilerliyor:

                Haziran 2021 : Yüzde 17,53

                Temmuz 2021 : Yüzde 18,95

                Ağustos 2021 : Yüzde 19,25

                Eylül 2021 : Yüzde 19,58

                Ekim 2021 : Yüzde 19,89

                Kasım 2021 : Yüzde 21,31

 

                Aralık 2021 : 3 Ocak 2022 tarihinde belli olacak

Ortalama bir hesaplama yaptığımızda ise aralık ayı tahmini enflasyonunu % 22'den alınca ortaya şu rakamlar çıkmakta:

                6 aylık toplam enflasyon % 138,51 oranında gerçekleşmiş durumdadır. Bunun da tahmini olarak ortalaması bizlere yapılacak emekli maaşı zammı 2022 yılında ne kadar olacağını gösteriyor. Yüzde 23,085'lik bir minimum artış olacağı yönünde hesaplamalar gerçeğe her ne kadar yakın görünse de piyasaların ve kurların dengesizliği ile minimum %50 zam yapılması gerektiği savunulmaktadır.

2022 Bağkur Maaşı Ne Kadar?

Eğer Aralık ayı enflasyon oranı %22'nin üzerinde bir rakam çıkarsa baz puan indirimleri ile birlikte 6 aylık enflasyon oranı yüzde 10.48 şeklinde hesaplanıyor. Bu baz puan indirimleri ve 4 milyon emeklinin aldığı maaş çeşitliliği de hesaba katıldığında ise 2022 bağkur maaşı minimum %35 bir zam alacak gibi duruyor.

Daha önce de dediğimiz üzere, bunların her birisi tahmini rakamlar olup, sadece hangi oranlarda zamlar 

yapılırsa emeklilerimizin cebi rahatlar diye düşünülerek yapılan hesaplamalardır. Fahiş fiyat artırımları ve sürekli zamlanan vergiler konusunda kesin ve sert bir indirim yapılırsa %35'lik bir bağkur yeniyıl zammı bağkur emeklilerine yeterli olacaktır elbette. Ancak bu fiyat ve kurdaki dalgalanmaların keskin bir şekilde önüne geçilmezse memur emeklisine %50 zam yapılması gerekmektedir.

2022 Emekli Bayram İkramiyeleri

Bildiğiniz üzere devletimiz her sene belirli özel, dini ve milli bayram zamanlarında çeşitli ikramiyeler paylaşarak emeklisinin yüzünü güldürmek için destek paketleri hazırlıyor. 2021 Yılı içerisinde devletimizin emeklilere dağıttığı ikramiyelerin toplamı 5 Milyar TL gibi bir rakamla ifade edilmekteydi. Ancak geçirdiğimiz şu son zor aylarda bu miktarın önümüzdeki yıl yetemeyeceğini düşünmekteyiz.

Çünkü 2021 yılında yıl boyu maksimum 5000 TL ikramiye alan bir emekli bu ikramiyelerle en uygun fiyatlara seyahat edebiliyor, tatile gidebiliyor veya market alışverişini yapabiliyordu. Ancak 2022 emekli bayram ikramiyeleri bonkörce hazırlanılmazsa eğer yeterli bir ikramiye zammı yapılamaz. Bu sebeple emeklinin cebinin boş kalmaması için emekli maaşı bayram ikramiyesi de bunlara göre hesaplanmalıdır.

Bildiğiniz üzere 2021 kurban bayramı ikramiyesi 1100 TL şeklinde ödenmişti. 3 Dönemdir artışlarla ödenmeye devam eden 2022 emekli bayram ikramiyeleri ise minimum 1550 TL şeklinde ödenmesi beklenen bir ikramiye türü olmuştur. Günümüzde bu rakamlara ulaşmak zor değil, zahmetli değil. 3 Ocak 2022 tarihinde açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon oranlarını takiben de yeni zamların tamamını öğrenmiş olacağız.

2022’de Emeklilerin Bayram İkramiyesi ve Maaşında Ne Gibi Değişikler Olacak?

2021’nin son günlerinde milyonlarca SSK, Emekli Sandığı ya da Bağ – Kur emeklilerini ilgilendiren konulardan olan bayram ikramiyeleri ve maaşlar hakkında gerekli açıklamalar yapıldı. 2018 senesi Ramazan ayından itibaren hem ramazan hem de kurban bayramlarında verilen bayram ikramiyelerinin 2022 senesinde devam edip etmeyeceği ya da artıp artmayacağı birçok emeklinin merak ettiği konular arasında yer almaktadır.

 

Yaklaşık 13 milyon emeklinin gözü 2022 senesinin ocak ayında yapılacak zam üzerinde.  2022 senesinde 2 bayram ikramiyesi ve 2 de zam alacak emekliler nasıl bir iyileştirme alacağı ya da alabileceği konusunda meraklı bir bekleyiş içerisinde. Özellikle asgari ücrette yapılan yüzde 50’lik bir zamdan sonra hem emeklilerin hem de memurların beklentileri bir hayli artmış durumdadır. Özellikle

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin asgari ücretteki yaklaşık yüzde 50’lik zammı hatırlatarak “Kamu görevlileri ile güzel bir anlaşma yapıldı şimdi ise sıra emeklilerde. Onların da hakkını vermek gerek. Hazine, sabit gelirliler konusunda sıkıntı çıkarmayacaktır.” şeklinde açıklama yapması emeklilere güzel bir maaş iyileştirmesi yapılacağına dair önemli sinyaller vermişti.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Memur Sen Başkanı Ali Yalçın’ı makamına kabul etmesinde ele alınan konulardan bazıları memura ek zam talebi ve refah payı olmuştur. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücrette olduğu gibi emeklilere de güzel bir iyileştirme yapılması yönünde talebi bulunmaktadır.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ve 3 Ocak 2022 tarihinde açıklanacak 6 aylık enflasyona göre emeklilere yapılacak zam oranı da aşağı yukarı olarak belli olacaktır. Bu doğrultuda yapılan hesaplamalara göre emeklilerin enflasyon farkı ile birlikte maaşlarında yaklaşık %15,7 oranında bir iyileştirme alacağı öngörülmektedir. Bununla birlikte zamma ek olarak ödemeler de artacaktır. 15 Ocak 2022 tarihinde ise emeklilerin tam olarak nasıl bir zam alacağı kesinleşecektir.

 

Bugünkü enflasyon oranları baz alındığında 2022 senesinde en düşük SSK emeklisinin maaşı 3.030 TL’ye, en düşük Bağ – Kur emeklisinin maaşı 2.724 TL’ye ve en düşük tarım emeklisinin maaşı ise 2.195 TL’ye yükseleceği öngörülmektedir. Geçtiğimiz senede SSK ve Bağ – Kur emeklileri yılın ilk yarısında %8,36 ve yılın ikinci yarısında %8,45 oranında bir zam oranı almışlardı.

2022 Yılbaşı ve Bayram İkramiyesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ödenen bayram ikramiyeleri, yapılan yasal düzenlemeler sonrasında 1.100 TL olarak güncellenmişti. Ancak yılda 2 defa verilen bayram ikramiyeleri için yasal düzenlemeler yer alsa da yılbaşı için ikramiye verilip verilmeyeceğine dair bir düzenleme ya da çalışma henüz yer almamaktadır. 2022 senesinde de Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere emeklilere 2 kez yine 1.100 TL ödeme yapılacaktır.  Lütfen yorumlarınızı ve fikirlerinizi konu altındaki yorum alanına yazmayı unutmayın. Diğer sosyal medya platformlarında paylaşarak daha çok kişinin görmesine destek sağlayabilirsiniz. 

 

admin
Official Verified Account

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları