okunma
Yapılan bir iş, satılan bir mal ya da verilen bir hizmet karşılığında ödeme olarak çek yaprağı alanlar çek tahsilatı nasıl yapılır? diye merak ediyor. Çek tahsilatı, birçok farklı şekilde yapılabilmekle beraber tahsilat yapılırken dikkat etmeniz gereken hususlar söz konusu. Bu içeriği hazırlama sebebimiz de çek tahsilatı nasıl yapılır? Sorusunu yanıtlamanın yanı sıra çek tahsilatı ile alakalı önemli olduğunu düşündüğümüz çek tahsilat süresi ne kadar? Çek karşılıksız çıkarsa ne olur? Çek kırdırma nasıl yapılır? gibi sorulara yanıt sunmak.
Çek Nasıl Tahsil Edilir?
Çek Tahsil Etmek Ne Demek?
Çek Tahsil Etmek Ne Demek?
Çek tahsil etmek ne demek? sorusunun daha iyi anlaşılabilmesi adına ilk olarak çeki kısaca tanıyalım. Çek, doğrudan para olarak kullanılmayan; fakat belirlenen şekil şartlarını sağlaması halinde para yerine ödeme aracı olarak kullanılabilen bir kıymetli evraktır. Çekin paradan farkı doğrudan nakit yerine geçmemesi ve belirli bir vade içermesidir. Çek vadesi geldiğinde çeki keşide eden kişi, çeki elinde bulundurma hakkına sahip kişiye ödeme yapmakla mükelleftir.
Çek tahsil etmek demek, çeki keşideciye ya da muhatap bankaya teslim ederek üzerinde yazan tutarı almak anlamına gelir. Örneğin; 10.000 TL tutarlı 15.09.2021 vadeli bir çekiniz olduğunu düşünelim. Vade geldiğinde çeki bankaya götürerek karşılığında 10.000 TL aldığınızda çeki tahsil etmiş olursunuz. Benzer şekilde banka yerine çeki sahibine verip tahsil ettiğinizde de çek tahsilatı gerçekleşmiş sayılır.
Çek Nasıl Tahsil Edilir?
Çek tahsilatı; banka ya da keşideci aracılığıyla tahsil edilebilir. Elinize bir çek geçtiğinde vade tarihinden önce tahsilat yapmak istiyorsanız ya keşideciyle bu konuda anlaşmalı ya da faktöring şirketi olarak hizmet gösteren firmalardan birine başvurmalısınız. Faktöring konusuna çek kırdırma başlığı altında değineceğimiz için şimdilik diğer çek tahsil yöntemlerini incelemeye devam edelim.
Tarihinden önce keşidecinin de kabul etmesi halinde çeki sahibine teslim ederek karşılığında çek üzerinde yazan tutarı alabilirsiniz; fakat keşidecinin çek kullanma amacı ödemeyi vadeli olarak yapmak olduğu için bunun pek mümkün olmadığı söylenebilir. Keşideci, çekin yalnız ödeme vadesinde ödenmesini bildirdiğinde ödeme vade gününde bankadan tahsilat yapabilirsiniz.
Bankadan çek tahsil etmek de kendi içerisinde birkaç kategoriye ayrılıyor. Öncelikle çek bankasından tahsilat yapma konusuna değinelim. Elinizde X Bankası’na ait bir çek varsa, çek vadesi geldiğinde bankaya giderek çeki tahsil etmek istediğinizi beyan etmeniz gerekir. Banka yetkilisi çeki kontrol ederek sahte olup olmadığını, şekil şartlarını sağlayıp sağlamadığını inceleyecektir. Çekin gerçek bir çek ve şekil şartlarını sağlama özelliğine sahip olduğunu gören yetkili, müşteri hesabının da müsait olduğunu teyit ettikten sonra çekin ödemesini gerçekleştirir.
Bir bankada hesabınız varsa vade tarihinden önce, vade gününde ya da çek tahsil süresi içerisinde takas servisinden sorulması için bankanıza devredebilirsiniz. Bu durumda banka, çeki sizin adınıza takas servisinden sorgulayacak ve tahsilat sonrasında paranızı hesabınıza geçecektir. Çek bankası ile çeki takasa verdiğiniz banka aynı banka ise çek takas tarihinde tahsilatı yapılan bedelin aynı gün içerisinde hesabınıza aktarılması mümkündür.
Çek bankası ile çekin takasa verildiği banka farklı bankalar ise çek bedeli hesabınıza bir sonraki iş günü geçecektir. Örneğin; 09.092021 Perşembe günü takastan sorulan bir çekin bedeli aynı bankada takasa verdiyseniz 09.09.2021 akşamında, farklı bir bankada takasa vermeniz halinde 10.09.2021 Cuma sabahında hesabınızda olur. Çek bedelinin hesaba geçmesi için ödenmesi gerekmektedir. Banka, karşılıksız çıkan çekler için müşteriye yalnızca çek yaprak bedeli olan 2.670 TL tutarında ödeme yapacaktır.
Takas servisi, valörlü çalışan bir sistem olarak dikkat çekmekte. Çek vadesi hafta sonuna ya da resmi tatile denk geldiğinde çekin takastan sorulması bir sonraki iş günü gerçekleşir. Yine örnek üzerinden devam edecek olursak çek vadesi cumartesi gününe denk geldiyse çekin takastan sorulması pazartesi günü yapılır. Bunun için Pazartesi gününün de resmi tatil ya da bayram günü gibi özel bir gün olmaması gerekir. Aksi taktirde bu günler de geçilerek bir sonraki mesai gününde takas sorgusu yapılır.
Çeki Nasıl Bozdurabilirim?
Çeki Nasıl Bozdurabilirim?
Çeki nasıl bozdurabilirim? Sorusu için yukarıdaki yöntemler dışında başka yöntemler de yok değil. Elinize geçen bir çeki başkasına ciro etmek kaydıyla kendi ödemenizi de gerçekleştirebilirsiniz. Diyelim ki A kişisinden bir çek aldınız. Ödeme yapmanız gereken B kişisine çeki arkasını ciro etmek kaydıyla verdiğinizde ödeme yapmış sayılırsınız. Çek, kişiler, şirketler ve kurumlar arasında bu şekilde ciro edilebilmektedir.
Çek cirosundan söz etmişken hamiline ve emrine çeklerdeki ciro farkından da söz etmemizde fayda var. Bir çek hamiline ise o çekin hakları çeki elinde bulundurana aittir. Yani arkası daha önce ciro edilmemiş de olsa kendi cironuzu ekleyerek çek haklarını elinizde bulundurabilirsiniz. Emrine olan çeklerde ise ilk ciro mutlaka adına çek yazılan kişiye yapılmış olmalıdır. Aksi taktirde çeki tahsil etmek istediğinizde şekil şartlarına uyulmadığı için paranızı alamazsınız.
Çek bozdurma ile alakalı en önemli nokta ise çek tahsil süresidir. Çek tahsil süresi içerisinde tahsilat yapılmayan çekler banka tarafından ödenmeyecektir; bu sebeple çek tahsil sürelerine riayet etmeniz son derece önemli. Çok dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu düşündüğümüz için çek tahsil süresi ne kadar? sorusunu ek bir başlık altında inceleyeceğiz.
Çek Tahsil Süresi Ne Kadar?
Bu içeriğimizde en çok merak ettiğiniz konulardan birinin çek karşılıksız çıkarsa ne olur? sorusunun yanıtı olduğunu tahmin etmek son derece basit. Çek karşılıksız çıkarsa banka, güncel çek yaprak bedeli kadar ödeme yapar. 2021 yılında kabul gören çek yaprak bedeli 2.670 TL olup bu tutar yıl bazında değişebilmektedir.
Çek tahsil süresi içerisinde çekin karşılıksız çıkması halinde çeki yazdırma olarak tabir edilen hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu durumda banka, çeke karşılıksız kaşesi vuracak ve keşidecinin çeki yazılmış olacaktır. Daha sonra çek bedelinin ibraz edene ödenmesi halinde düzeltme hakkı kullanılabilir. Düzeltme hakkı kullanılmazsa çek ile alakalı icra takibi başlatılıp savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Ödenmeyen çeklerde hak iddiasını keşideciyle beraber çek arkasında yer alan cirantalara karşı da ileri sürebilirsiniz.
Bu tür kişisel bilgiler içeren mali ve finans konularında, bankacılık düzenlemelerini güncel olarak sizler için araştırıp paylaşmaya devam edeğiz. Ancak her zaman olduğu gibi kesin bilgiyi yetkili yerlerden de doğrulamakta fayda var.
YORUMLAR | Aşağıdaki alandan üye olmadan da yorum yapabilirsiniz |
0 comment