Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Hakkında Çok Bilinmeyen Konuları Araştırıp Daha Sonra Arayabileceğinizi Düşünerek Yayınlıyoruz

Kredi Çekerken Neye Dikkat Edilir

Kredi Çekerken Neye Dikkat Edilir?

Kredi çekerken dikkat edilmesi gerekenler, kredi türüne ve kredi hizmeti sunan bankaların özelliklerine göre değişkenlik göstermekte. Teknolojinin de katkısı ile beraber bankaya gitme gereği duymadan oturduğumuz yerden 7/24 kredi çekebilme kolaylığına sahibiz. Kredi çekmek bu kadar kolay olunca bazı noktaları gözden kaçırıp gereksiz maliyetlere katlanabilmekte ya da hesap ettiğimizin üzerinde giderlere maruz kalabilmekteyiz.

Kredi çekerken bazı noktalara dikkat edilmesi halinde kredi süreci çok daha verimli şekilde tamamlanabilir. Bu yazımızın amacı sizlere ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi gibi kredi türlerinde dikkat edilmesi şart olan hususlardan söz etmek. Kredi çekmeden önce mutlaka bu rehber özellikli yazımızı okumanızı ve kredi kararlarınızı buna göre almanızı tavsiye ederiz.

Bankaların kredi faiz oranları ile ilgili daha fazla ve doğru bilgi, yalnızca bankaların resmi internet adresleri veya şubelerinden yapılmalıdır. Aksi halde internet üzerinde yer alan web sitelerinin bazılarının çeşitli yönlendirmeler sonucunda kullanıcıları dolandırıcılığa maruz bırakma riski vardır. Bu nedenle bu yazımızda dikkat edilmesi gereken konuları ele almaya devam ediyoruz.

İhtiyaç Kredisi Çekerken Neye Dikkat Edilir?

İhtiyaç Kredisi Çekerken Neye Dikkat Edilir?

İhtiyaç kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler, diğer kredi türlerine göre daha az detay içermekte. En çok kullanılan kredi tipi olması ve giriş kısmında da bahsettiğimiz üzere teknoloji sayesinde bankaya gitmeden kullanılabilmesi, ihtiyaç kredilerinde daha çok hataya sebep olmakta. Bu nedenle ihtiyaç kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenlere ekstra ehemmiyetli yaklaşmanızı öneriyoruz.

İhtiyaç kredisinde ilk dikkat edilecek husus birçok kişinin tahmin edeceği üzere kredi faiz oranlarıdır. Faiz oranı, ana para dışında katlanmanız gereken ekstra gider olarak tanımlanabilir. Banka, size sunacağı kredi hizmeti karşılığında komisyonlarla beraber faiz geliri de elde edecektir. Kredi çektiğinizde size sunulan ödeme planını incelemeniz halinde ilk taksitten itibaren maksimum tutarda faiz alındığını göreceksiniz. Yani ödediğiniz taksitlerde faizin payı, ana para payından daha fazladır. Her geçen taksitte ödediğiniz faiz tutarı azalırken ana para tutarı da artış gösterir.

Yukarıda sözünü ettiğimiz durum, özellikle ihtiyaç kredisinin erken kapatılması durumunda etkisini göstermekte. Kredinizi ne kadar çabuk kapatırsanız, bankaya o kadar az faiz ödemek durumunda kalırsınız. Dolayısıyla kredinizi erken kapatma kararı alırken aceleci davranmanızda fayda var. 1 aylık geç kapamada bile bankaya fazladan faiz ödemesi yapmanız gerekir. Son aylara gelindiğinde ise faiz tutarı giderek azalmış olur ve kredinizi erken kapamanın pek bir avantajlı olacağı söylenemez.

İhtiyaç Kredisinde Nelere Bakılır?

İhtiyaç Kredisinde Nelere Bakılır?

Kredi faizi ile ihtiyaç kredilerine kısa bir giriş yaptıktan sonra şimdi de ihtiyaç kredisinde nelere bakılır? Sorusunu inceleyelim. İhtiyaç kredisinde faizle birlikte diğer giderlere de bakmak gerekir. Komisyon tutarı tüm bankalarca sabit olan %0,5 üzerinden alınmakta. Binde beş olarak uygulanan ihtiyaç kredisi komisyon oranı, bankalarca arttırılamaz. Böyle bir  durumla karşılaşmanız halinde binde beşten arta kalan kısmın iadesi için itirazda bulunabilirsiniz.

İhtiyaç kredisinde sigorta zorunlu tutulmamakta, bununla beraber sigorta yaptırmak isteyen kişilere düşük oranla kredi seçeneği sunulabilmekte. Eğer hayat sigortası yaptırırsanız daha düşük bir oran üzerinden kredi çekme şansına sahip olursunuz. Üstelik kredi tutarı çok yüksek, vade de çok uzun olmadıkça hayat sigortasına ödenecek prim pekte zorlayıcı olmayacaktır. Bankalar, sigorta yapılmasını teşvik amacıyla ciddi anlamda bir kredi faiz indirimi uygular. Ödeyeceğiniz prim tutarı indirimli oran ile standart oran arasındaki farktan daha az ise sigorta yaptırmanız akıllıca olur.

Bankalar, ihtiyaç kredilerinde bireysel emeklilik sözleşmesini de şart koşabilmekte. Bireysel emeklilik tamamen bireylerin inisiyatifine göre yapılabilen bir sözleşmedir. Dolayısıyla banka tarafından kredi sebebiyle bireysel emeklilik şartı koşulması halinde sözlü ya da yazılı itirazda bulunabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminin devlet tarafından otomatik katılım harici zorunlu tutulmadığından talebiniz her şekilde olumlu karşılanacaktır.

 

Konut Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gerekenler, satın alınmak istenen gayrimenkule ve krediye bağlı olarak değişkenlik göstermekte. Kredi çekmeden önce tüm bankaların faiz ya da kâr oranlarını incelemenizi tavsiye ederiz. Konut kredisi için önemli hususlardan biri de kredi vadesidir. Kredi vadesini uzun tutmanız halinde taksit tutarlarınızı düşürebilirsiniz; fakat bu durumda kredinin ortalama vadesi de artacağı için toplam maliyette bir artış görülür. Özetle kredi vadesi uzadıkça toplam geri ödeme tutarınız değişecek ve tahmin edeceğiniz üzere artmış olacak.

Konut kredisi çekerken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da toplam masraf tutarıdır. Bankalardan kredi için teklif alırken masrafların da hesaplamaya dahil edilmesini isteyiniz. Banka çalışanları genellikle kredinin kendilerinden kullanılması adına masrafları minimum düzeyde tutarlar. İş krediyi kullanmaya geldiğinde ise beklenmedik masraflar çıkabilir. Bunun önüne geçebilmek adına bankanın teklifini yazılı olarak almanızı, gerekirse örnek ödeme planı talep etmenizi tavsiye ederiz. Size ilk etapta açıklananın dışında bir masraf çıktığında kendinizi bu şekilde daha kolay savunabilirsiniz.

 

Kredi oranının uygun olması, bir kredinin avantajlı olması adına yeterli değildir. Masrafları hesaba katmanızı tavsiye edişimiz de tamamen bundan kaynaklı. Örneğin; 100.000 TL’lik bir kredi için bankanın alacağı faizle beraber toplam tutarın 112.000 TL olduğunu ve masraflar için de 8.000 TL talep edildiğini varsayalım. Kredi oranı daha yüksek bir bankada ise toplam geri ödeme tutarının 115.000 TL olduğunu; fakat masrafların 4.000 TL olduğunu yine varsayımla ifade edelim. Normal şartlarda ilk bankanın faiz oranı daha uygun olduğundan tercihinizi bu bankadan yapabilirsiniz; fakat toplam ödemeye bir de masrafı eklemeniz halinde ikinci örnekteki bankanın daha avantajlı olduğunu göreceksiniz.

·         Araç değeri 300.000,01 ile 750.000 TL arasında ise %30’u ve son olarak

·         750.000,01 ile 1.500.000 arasında ise %20’si kadar kredi çekilebiliyor.

Bankalar, taşıt kredisi verdiklerinde aracı rehin altına almayı tercih ederler ve kredinin ödenmemesi halinde krediyle satın alınan araca el koyma hakkı bulurlar. Bu sebeple kredi taksitlerinizi geciktirmemeye özen göstermelisiniz. Ayrıca araç kredisinde kasko zorunluluğu da bulunmakta. Taşıt kredisi için satın alınan araca rehin konulmadığı durumlarda ise kasko zorunluluğu uygulanmıyor.

Taşıt Kredisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Taşıt Kredisinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Taşıt kredisinde nelere dikkat edilmeli? Sorusuna verebileceğimiz önemli bir diğer cevap da vade sınırına yönelik. Önceki başlıkta değindiğimiz araç değeri 120.000 TL’ye kadarsa 48 aya kadar taksit seçeneklerinden yararlanılabilir. Aracın değeri 120.000,01 ile 300.000 TL arasında bir değere sahipse kredi vadesi 36 ay ile sınırlandırılacaktır.

Araç değeri 300.000,01 ile 750.000 TL arasında bir tutarda ise 24 ay, 750.000,01 ile 1.500.000 arasında ise 12 ay vade sınırı uygulanmakta. Görüldüğü üzere araç değeri arttıkça taksit vadesi daha da sınırlandırılmakta. Benzer bir durumu çekilebilecek kredi tutarında da görmüştük.

Araç kredisinde dikkat edilmesi gerekenler demişken ek olarak trafik sigortasından da söz edelim. Bankalar, araç kredisi kullandırdıkları müşterilerinden trafik sigortası talep etmezler; fakat zorunlu bir sigorta türü olduğu için trafik sigortasının her halükârda yapılması gerekir. Trafik sigortasını bankadan yaptırmayı teklif ederek krediniz için oran indirimi alabilirsiniz. Zaten yaptırmanız gereken bir sigortayı bankadan yaptırmak bu açıdan bakıldığında fayda sağlayabilir.

İhtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi için sunmuş olduğumuz bilgileri mutlaka göz önünde bulundurmalı ve kredi işlemlerinde bu noktalara mutlak suretle dikkat etmelisiniz.

admin
Official Verified Account

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

YORUMLAR | Aşağıdaki alandan üye olmadan da yorum yapabilirsiniz |

https://sizinicin.com/public/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları