YAPAY ZEKA İLE NELER YAPILIR?
YAPAY ZEKA İLE NELER YAPILIR?
Çağımızın dijital çağı olduğunu giderek hayatımıza giren yeniliklerden dolayı iyice anlıyoruz.

Çağımızın dijital ve teknoloji çağı olduğunu giderek hayatımıza giren yeniliklerden dolayı iyice anlıyoruz. Bu yenilikler arasında artık iyice kendini her alanda hissettiren yapay zekâ artık hayatımızın bir parçası halline geldi. 

Her reklamda, başımızı çevirdiğimiz her yerde özellikle bankacılık işlemlerinde yapay zekâ sayesinde kolaylıkla işlem yapılabilmektedir. 

Yapay zekâ ses tanıma özelliği, görüntü işleme özelliği, doğal dil işleme ve muhakeme özellikleri ile pek çok alanda kullanımı sağlanmaktadır.

Özellikle yapay zekânın muhakeme özelliğinin ileri zamanlarda mahkemelerde aynı hâkimler gibi tüm delileri inceleyerek tarafsız karar verme özelliğinin ilerleyen zamanlarda suçlu ve suçsuz ayırımı için kullanılacağı da belirtilen iddialara arasında gösteriliyor. Örnek olarak yapay zekanın ses tanıma özelliğini Apple firması Iphone telefonlarda Sri olarak kullanmaktadır. 

Yapay Zeka Kullanım Alanları:

Yapay zekâ kullanım alanları gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle sağlık alanında kullanılması sayesinde pek çok problemin çözümü rahatlıkla sağlanmaktadır. En son olarak yapay zekâ tıp alanında her proteinin yapısını tahmin etmek için de kullanılmaya başlandı. Yapay zekâ kullanım alanları;

1. Siber güvenlik ve savunma alanında

2. Sesli asistanlar (google, sri)

3. Dil çevirimleri

4. Öneri sistemleri

5. Navigasyon programlarında 

6. Sosyal güvenlik hizmetlerinde

7. Sağlık hizmetleri

8. e-Ticaret sitelerinde 

9. Yardımcı robot uygulamaları gibi pek çok uygulamada yapay zekâ kullanılmaktadır. 

Özellikle insan genetiği üzerine yapılan çalışmalarda en zor çözülen protein yapısın da da kullanılmaya başlanması bekleniyor. 

 

Yapay zeka alanında kullanılan ve günümüzde hemen hemen herkesin gördüğü ve aktif olarak kullandığı birkaç yapay zeka sistemlerinin örneğini inceleyelim. Böylece yapay zekanın tam olarak ne olduğu ve dahası neler olabileceği hakkında ön bilgiye sahip olalım.

Siber Güvenlik ve Savunma Alanında: 

Birçok ülkenin de son yıllarda yapmış oldukları çalışmaları bu yönde epey yol katederek günümüzdeki teknolojik çatışmaları, kendi çıkarları doğrultusunda geliştirmeye yaklaşmıştır. Henüz tam olarak çalışmaları bitirilmiş bir projesi olan ülke var diyemeyiz ancak bu konu üzerine yoğun çalışmalar, yüksek miktarlarda harcama yapan ülkeler, projelerine yani siber güvenlik ve savunma alanında kendini geliştirmiştir. Bunların en başında Amerika, Rusya, Çin gibi ülkeler gelse de aslında Türkiye'de de bu konuda çalışmalar takip edilmekte ancak yeterince önem verilmediği veya verilse bile diğer ülkelere göre geç kalındığı için aralarında epey fark oluşmuş durumdadır. Yine de yapılan çalışmaların ve son dönemlerde bu konu üzerine verilen dikkatin de gözlerden kaçmadığı görüşmüştür. 

Sesli Asistanlar:

Bunda aklımıza ilk gelen teknolojik gelişmeler olarak Google'nin  sesli komut sistemi ve siri gibi asistanlar aklımıza gelmektedir. Birçok durumda bizlere kolaylık sağlayan bu sesli asistanların da birer yapay zeka olduğunu bilmekteyiz. Peki yapay zeka yani google ve siri ile biz iletişim halindeyken bizi nasıl anlıyorlar? Bu asistanların kodlanmış oldukları biz dizi veritabanı algoritması ve bu algoritmanın kendi içinde karşılık değerleri vardır. Bu değerler bizim sesli olarak iletişime geçdiğimiz an itibariyle, yapay zekanın çalıştığı sistemler bu veritabanından değeri eşitleyip bize vereceği cevapları çok hızlı bir şekilde işleyip en mantıklı değeri önümüze sunmaktadır. Böylece kullanıcılar, karşısında kendisini anlayan birer robot varmış gibi düşünür. Bunların çok daha ileri seviyede olanları halen daha geliştirilmeye devam etmektedir ve yakın bir zamanda hazırlayacağımız yazı ve video ile sizlerin çalışmalarına birer proje örneği olarak sunulacaktır. 

E-ticaret siteleri: 

Bazı web sitelerinde özellikle son yıllarda önemi gittikçe artan e-ticaret sitelerinde, kullanıcı yani müşteriler alışveriş yaparken bazı ürün özelliklerini kendileri girmek veya aramak yerine, eğer kullandığı web sitesi veya uygulama üzerinde varsa yapay zeka yani asistan yardımıyla yapmaktadırlar. Örneğin bir ceket arıyorsunuz ve bunun kırmızı olmasını, L beden olmasını istiyorsunuz ancak aradığınız herhangi bir marka veya belirli bir tarz yok. Bu nedenle yapay zeka asistanı kullanan web sitelerinde bu tür ürünleri sizin girdiğiniz değerlere benzeyen onlarca ürünü anında listeletebilirsiniz. Benzerlerini listeleme özelliği de aslında yapay zeka tabanlı birer asistandır. 

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları