Adli Bilişim İşlevi Nasıl İşler?
Adli Bilişim İşlevi Nasıl İşler?
Adli bilişim işlevi nelerdir ? Adli bilişim işlevi hangi alanları kapsar ? Detaylar sitemizdedir.

Adli bilişim işlevi nasıl işler? 

Bu yazımızda bunları anlatacağız. Adli bilişim uzmanları tarafından yürütülen süreçler siber suçları aydınlatmak adına yapılır. İnceleme sürecinde toplanan veriler belgelenerek işlemler sürdürülür.Ayrıca adli bilgisayarların bulduğu bilgiler diğer normal bilgisayarlarda hemen bulunamaz. Bunun sebebi ise bilgisayarların farklı programlar kullanıyor olmasıdır. Bu bilgisayarlar analiz yeteneği kuvvetli ve hızlı bilgisayarlardandır. Soruşturmalarda kanıtların toplanması için özenli ve detaylı araştırmalar yapar. Hackleme suçlarındaki kanıtları bir an önce toplayabilmek de bu bilgisayarlar sayesinde mümkün oluyor. Adli bilişim uzmanları adli bilişim bilgisayarları sayesinde kanıtların bozulmadan soruşturmaya gitmesini de sağlıyor. Böylelikle siber suçlarla mücadele her zaman daha kolay oluyor.



Adli Bilişim Hukuk Mevzuatı

Adli bilişim hukuk mevzuatı oldukça geniş kapsamlıdır. 5237 sayılı kanunda adli bilişimin mevzuatını görmek mümkündür. “Madde 244: Sistemi Engelleme,Bozma Verileri Yok Etme Veya Değiştirme Suçu” temel suçlardan biridir. Aynı zamanda bu suçun cezası beş yıldan başlayan hapis cezasıyla cezalandırılmaktır.Fakat daha farklı suçlarda daha farklı cezalar vardır. “Madde 245: Banka Veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu” en sık işlenen siber suçlar çerçevesinde değerlendirilen bir suç için konulan bir maddedir. Sahte banka yada sahte kredi kartı suçlarında adli bilişim uzmanları devreye girerek bunları yakalar. Diğer suçlar da bu şekilde oldukça kolay tespit edilir.

“Madde 246: Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbiri Uygulanması Suçu” hakkı olmayan kişilerin menfaat ve kazanç sağladığı tüzel bireyler ile ilgili tedbirlere hüküm sağlarlar. Adli bilişim uzmanları adli bilişim suçu çerçevesinde her suçu araştırırlar. Daha sonra bu kişiler ve hackerlar hakkında kanıt toplayarak soruşturma başlatırlar.Böylelikle siber suçları yok etmeye çalışarak güvenli ağlar oluşturmayı başarırlar.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları