Nesnelerin İnterneti Nedir?
Nesnelerin İnterneti Nedir?
Nesnelerin İnterneti Nedir? NASIL ÇALIŞIR?

Nesnelerin İnterneti Nedir

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti nedir sorusu son zamanlarda sık duyduğumuz bir sorudur. Nesnelerin interneti (Internet of Things), temel olarak benzersiz olarak adresleyebilir nesnelerin birbirleri içinde oluşturduğu barağın belirli bir protokolle irtibat haline olmaları olarak tanımlanabilir. Kısaca nesnelerin interneti (IoT olarak da bilinir), fiziksel ya da somut nesnelerin birbirleriyle ya da dışarıdaki daha büyük sistemler ile iletişim halinde olduğu bir ağdır.



Sanal şekilde yani internet üzerinden farklı cihazlara ya da sistemlere bağlanmak, aynı zamanda veri alışverişi yapmak maksadıyla kimi özellikler vardır. İlgili nesnelerin tekil anahtarlar (unique identifiers) yoluyla işaretlenerek İnternet altyapısı özelinde daha büyük değerler meydana getirmesi amaçlanır. Nesnelerin interneti(Kısaca IoT) bağlamında kullanılan nesne kelimesi kapsamlı bir anlam taşır. Neredeyse her türden izleme cihazları, erişim düzenekleri ya da senyörler nesne şeklinde tanımlanmaktadır.



Nesnelerin İnterneti Nasıl Ortaya Çıktı?

Nesnelerin interneti nasıl ortaya çıktı hakkında yapılan araştırmaların cevabı oldukça ilgi çekicidir. Çünkü nesnelerin interneti (IoT)tam olarak bir kahve makinesinden hareketle doğmuştur. 1991 senesinde, İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesi’nde yaklaşık 15 kadar akademisyenin kullandığı yalnızca 1 tane kahve makinesi varmış. Kahve makinesinin yer aldığı bölümdeki çalışanlar makinenin durumunu rahatlıkla görebiliyormuş.



Ancak o katta görevi olmayan insanlar, mecburen kahve almak istedikleri tüm zamanlarda pek çok merdiven çıkarak makinenin yanında gitmek zorunda kalıyormuş. Bir de kahve makinesinin boş olduğunu görünce yaşadıkları hüsran söz konusuymuş. Bunun akabinde oradaki akademisyenler 60 saniye içinde 3 görüntü yakalayabilen, bu görüntüleri kişisel bilgisayarlarına aktarmayı mümkün kılan bir sistem geliştirir. Bu sayede yerleşkedeki her akademisyen, makinedeki kahve miktarını gerçek zamanlı görmeye başlar. Böylelikle de nesnelerin internetinin tohumları atılmış olur.

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları

Disqus Yorumları